Miért építsünk készházat?

Manapság egyre gyakrabban találkozhatunk a készházak fogalmával, illetve mi magunk is valószínűleg egyre többször lehetünk szemtanúi egy-egy ilyen modern építési technikával készült ingatlan építésének. Tekintettel arra, hogy az ingatlan beruházási piacon egyre nagyobb teret nyer a készházak kivitelezése is, ezért azok számára akik ház építését tervezik valószínűleg felmerült már, hogy miért is építsünk készházat, vagy miért éri meg készházat építeni? Nos az alábbiakban erre igyekszünk röviden, tömören, de mindenre kiterjedően választ adni.

Mik a készház előnyei?

Készházak esetén számos olyan előnyt fellehet sorolni, mely a hagyományos építési technológiához képest helyzeti előnybe hozhatja a készház kivitelezőket és a leendő tulajdonosokat is. Ezek közül az alábbiakat mindenképp érdemes kiemelni:

  • Gyors kivitelezési idő
  • Klasszikus, tetszetős megjelenés
  • Energiahatékony fal-, tető és födémszerkezet
  • Időjárástól független építés
  • Nagyobb hasznos terület
  • Elképzeléshez igazítható
  • Méretpontosság
  • Anti-allergén kialakítás
  • Környezetbarát
  • Kártevők elleni védelem

 

Jól látható tehát, hogy a készházak számos előnnyel rendelkeznek, de most vegyük szemügyre jobban a leendő beruházó szemszögéből is egy-egy előnyt.

Kedvezőbb kivitelezési idő

A készházak talán legnagyobb előnye a jelenlegi piacon az, hogy a kivitelezési időt jelentősen képesek a kivitelezők leredukálni, köszönhetően az előre legyártott, paneles építésnek hála.

Míg a hagyományos téglaépítésű házak esetén a falakat tégláról-téglára rakosgatva emelik, addig a készházak esetén mindez egyetlen panel beemelésével történik, vagyis amit egy gyakorlott szakembergárda téglából 1-2 nap alatt tud felépíteni, azt panelekből gyakorlatilag órák alatt véghez vihető.

Ráadásul még arról szót sem ejtettünk, hogy a hagyományos építés során rengeteg nedves kötést használnak a ház építésénél, ami azt jelenti, hogy ezeknek a kötéseknek száradási időt is kell biztosítani. Ugyanez a készházak esetén nem áll fenn, hiszen csak szárazkötésekből épül fel.

Mindezek költség szempontjából a beruházó számára közel sem lényegtelenek, hiszen minél tovább tart a kivitelezés, annál nagyobb munkaköltséget kell majd megfizetni az építkezés végén.

Időjárástól független építkezés

Szintén fontos beruházó szempontjából, hogy a készházak építése időjárástól függetlenül végezhető, míg a hagyományos téglaépítésű házak esetén az építkezés nagyban függ az aktuális időjárástól. Nemes egyszerűséggel, míg készházat a téli időszakban is építhetünk, addig hagyományos téglaházakat többnyire csak a tavaszi, nyári időszakban építhet a kivitelező, a már korábban is említett nedves kötéseknek is köszönhetően.

Abszolút tervezhetőség

A készházak építése a tervezési fázisban is előnyöket szolgáltathat a beruházók számára, hiszen gyakorlatilag bármilyen elképzelést megvalósíthatunk készház építése által. Ráadásul mindezt több szinten is, nagyobb hasznos területen, hiszen vékonyabb falszerkezetet használva több szabad terület áll majd rendelkezésünkre majd leendő otthonunkban.

Energiahatékonyság

Végül, de nem utoljára a készházak előnyére szól, hogy mind tető, mind falszerkezetük az energiahatékonyságot szolgálja. A hagyományos épületekkel szemben könnyebben felfűthetőek és számos olyan technológia áll rendelkezésünkre, mint például a hőszivattyú, vagy napelemes rendszerek, mely a készházak esetén még hatékonyabban működhetnek.

Összefoglalva:

A készházak esetén a beruházók szemszögéből természetesen mindig a költséghatékonyság a fő szempont, de az olyan egyéb előnyök is mint az anti-allergén és környezetbarát kivitelezés, vagy a nagyobb hasznos terület is döntő tényező lehet egyesek számára.

Készház építésről számos fontos információt olvashatsz a keszhaz-epites.hu blog oldalon