Hogyan növelhetem az ingatlanom értékét?

Azt látom – hallom, hogy pörög az ingatlan biznisz, és szeretnék én is ennek a haszonélvezője lenni. De hogyan kezdjünk neki?

Van egy ingatlanom, amit el szeretnék adni. De az ár, amit kínálnak érte, csekély. Mit tehetek? Mi az, amivel növelni tudom az ingatlanom értékét?

Az ingatlan értéke

Az ingatlan piac pörög, de az egyes ingatlanok értéke sok egyedi tényezőtől is függ. Vannak olyan tényezők, ami nem tudunk változtatni, de sok olyan van, amin igen.

Nézzünk néhány tényezőt, ami több tíz százalékkal növelni tudja az ingatlan értékét.

Az ingatlan fekvése

Nem tudunk változtatni azon, hol van az ingatlan, milyen tájolású, és mekkora. Az ingatlan fekvése meghatározza például a zajszintet, ez lesz az első, amivel a belépő reménybeli vevő találkozni fog az ingatlanunkban.

Ha nagyon zajos helyen van a lakásunk, akkor zajcsökkentő eszközöket kell bevetnünk. Ilyenek például a műanyag nyílászárók és zajszigetelő függönyök.

Az ingatlan helyétől, fekvésétől függ, hogy a környéken mi minden található vagy nem található meg, mennyire kényelmes a „környék”. Ezen változtatni nem tudunk, de kiemelhetjük a környéken lévő pozitív dolgokat. Például, ha sokat kell gyalogolni az első közértig, akkor szinte biztos, hogy a ház előtt ingyenes a parkolás, hisz nem a város közepén vagyunk, nem igaz?

Az ingatlan fűtése értéknövelő

Az életkörülményeinket nagyban befolyásolja, hogy az ingatlan milyen fűtési rendszerrel működik. Ezért van már az ingatlan hirdetésben is megjelölve a fűtés módja.

A statisztikák szerint legtöbben a cirkófűtéses ingatlanokat részesítik előnyben. Ezért, ha növelni akarjuk az ingatlan értékét, cirkófűtést kell telepíttetni.

A napelem lényeges értéknövelő szempont

A napelem, a megújuló energiaforrások nem csupán divatosak, hanem környezet-, és pénztárcabarát megoldást jelentenek. Ezért értékesebb egy megújuló energiát hasznosító ingatlan.

Ám az emberek fejében az van még, hogy napelem rendszert telepíteni bonyolult, nagyon sok idő és anyagi ráfordítást igényel. Ugyanakkor vásárolni egy ingatlant, amiben már készen van telepítve a működő napelemes rendszer, azt a statisztikák szerint nagyon szeretik.

Drágábban, és akár 20%kal gyorsabban lehet eladni egy napelemes ingatlant.Napelemekkel kapcsolatban sok hasznos információt olvashat a napelem-szolar.hu weboldalon.

Értéknövelő felújítás

Lehet, hogy az ingatlan lepukkant állapotban van. Nem kell az egészet felújítani az eladás kedvéért. Csupán a leglényegesebb részeket. A konyhát és a fürdőszobát.

A tapasztalatok szerint ez a legsarkalatosabb része egy ingatlan eladásnak. Bizony. Ha a konyha és a fürdő úgy néz ki, mint ahová azonnal be lehet költözni, azért több pénzt fizet a vevő, és gyorsabban dönt a vételről.

Összegezve

Ha szeretnénk növelni az ingatlan értékét eladás előtt, érdemes a konyha és a fürdő felújításával kezdeni. Aztán telepítsünk napelemes rendszert, mert így drágábban és akár 20%-kal gyorsabban talál új gazdára az ingatlan. és, ha még ennél is többet akarunk, építsünk ki cirkófűtést.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.