Erre figyelj, mielőtt napelemet telepítesz

napelem

A napelemes rendszer kiépítése gondos tervezést igényel, hiszen amellett hogy nem egy kis összegű beruházásról  beszélünk, még a biztonságtechnika és hatékonyság terén is helyt kell állnia leendő rendszerünknek. Az alábbiakban éppen ezért összegyűjtöttünk minden információt, amire érdemes figyelni, mielőtt napelemet telepítünk.

Napelem telepítés alapvető feltételei

Magyarországon a napsütéses órák száma ideális a megfelelő mennyiségű napenergia kitermeléséhez, de a gyors napelemes rendszer telepítés előtt az alábbi pár tényezőt mindenképp számításba kell vennünk, hiszen ezek mondhatni azok a tényezők amik a feltételei a napelemek telepítésének is:

  • leendő napelem tájolása
  • napeleme dőlésszöge
  • tetőszerkezet állapota
  • tetőszerkezet teherbírása

Napelem tájolása

A háztető tájolása könnyedén befolyásolhatja azt, hogy érdemes-e napelemes rendszert építetnünk. Ideális esetet a déli tájolás jelent, de a kelet-nyugati irányba való eltérés is még hatékony lehet. Amennyiben a tető tájolása nem megfelelő, akkor alternatív megoldásként a földre, vagy esetleg egy másik épületünkre (pl.: garázs) is felszereltethetünk napelem paneleket.

Napelem dőlésszöge

Hazánk szélességi fok tartományában a napelemek számára optimális dőlésszög, általában 35-40 fok a vízszinteshez képest, déli tájolás mellett. Abban az esetben, ha eltérünk ettől, akkor a rendszer teljesítménye jelentősen romolhat.

Tetőszerkezet állapota

Egy több tízéves tetőszerkezet esetén sajnos számolnunk kell azzal, hogy a napelemes rendszer telepítése előtt, magát a tetőszerkezetet is fel kell újítanunk. Erre azért van szükség, mert a napelemes rendszerek jellemző élettartama 20-30 év és ennyit a tetőszerkezetnek is minimum ki kell még bírnia a telepítést követően. Ezt azonban egy rossz állapotú tető aligha tudja teljesíteni.

Tetőszerkezet teherbírása

A tervezés során mindenképp érdemes bevizsgáltatni a tetőszerkezet teherbírását is, hogy a rákerülő napelem rendszer súlyát biztosan elbírhassa. Emellett a tartószerkezet rögzítésének lehetőségeit is érdemes vizsgálni. Itt érdemes megjegyezni azt is, hogy napelemes rendszert palatető esetén nem lehetséges telepíteni, mert annak teherbírása és a rögzítési lehetőségei sem elégségesek egy napelemes rendszer számára.

Napelem telepítés jogi feltételei

A napelemes rendszerek esetén érdemes azzal is számolnunk, hogy nem csak környezeti, de jogi feltételeknek is teljesülniük kell. Ezek elhanyagolása akár ahhoz is vezethet, hogy bár a napelemes rendszerünk felszerelésre kerül, de a beüzemelés nem történhet meg, amíg a szükséges engedélyek nem állnak rendelkezésre.

Nagyméretű napelem rendszer engedélyeztetése

Az úgynevezett Villamos Energia Törvény rendelkezik a nagyobb teljesítményű napelem rendszer  telepítésére vonatkozóan. Ennek értelmében minden 50kVA-os teljesítményt túllépő napelemes rendszer építési engedély köteles. A háztartásokban szerencsére a kisebb teljesítményű rendszerek minden energiaigényt képesek kielégíteni, az 50kVA feletti teljesítmény már erőmű szintűnek nevezhetjük, így főképp az ipari szektorban találkozhatunk ilyen rendszerekkel.

Hálózatra visszatápláló napelem rendszer engedélyeztetése

Amennyiben hálózatra visszatápláló napelem rendszert szeretnénk kiépítetni lehetőségünk lesz arra, hogy a megtermelt többletáramot értékesíthessük. Emiatt azonban engedélyeztetni is kell a rendszert a helyi áramszolgáltatónál és egy különleges ad-vesz mérőóra felszerelésére is szükség lesz, amit az áramszolgáltató munkatársai helyeznek fel a rendszer kiépítését követően.

Ezen felül azonban olyan fontos változtatásokat is kérhet a szolgáltató, mint az óraszekrény cseréje és a védőföldelés kiépítése az épületre vonatkozóan. Ezeket az áramszolgáltató által előírt változtatásokat célszerű egy a helybeli, regisztrált és az áramszolgáltatóval kapcsolatban álló villanyszerelővel elvégeztetni.

Összegezve:

A napelem telepítés telepítését megelőzően tehát érdemes figyelnünk a telepíthetőségre és a szükséges engedélyek beszerzésére is. Szerencsére ezeket a legtöbb kivitelező magára vállalja, vagyis felméri a telepítésre tervezett helyet, valamint az engedélyek beszerzését is. Amennyiben mi sem szeretnénk ezzel bajlódni, akkor mindenképp érdemes egy tapasztalt, megbízható és referenciákkal rendelkező kivitelezőt választanunk. Ha szeretnél venni magadnak egy új házat, amiről már esetleg csak a napelem hiányzik, akkor keresgélj a megveszLAK.hu országos ingatlan hirdetési portálon, ahol 65000 eladó és kiadó ingatlan hirdetés között böngészhetsz egyszerűen és gyorsan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.