Napelemek telepítése

Ha bármikor is fontolóra vette a napelem telepítésének ötletét, és körbenézett a piacon, akkor egyrészt valószínűleg meggyőző adatokkal, másrészt pozitív visszhanggal találkozhatott.

Egy kis kitekintő, mielőtt folytatnánk: Tudta, hogyha teljes mértékben ki tudnánk használni a Földre érkező napsugárzást, akkor a föld lakosságának éves áramszükséglete kielégítéséhez elég lenne egy órán keresztül begyűjteni azt?

Ez persze lehetetlen, mert például így bolygónk egy órán keresztül teljesen sötét lenne, és nem tudunk ekkora erőművet építeni, de elméletileg ez a példa azt mutatja, hogy hatalmas potenciál rejlik a napenergia felhasználásában.

Tudni érdemes, hogy a napenergia megújuló energiaforrásként történő felhasználásával kiválthatók a villamosenergia számlák! Itt Ön is kiszámolhatja, mennyire éri ez meg.

Akár teljesen függetlenedhetünk az áramszolgáltatótól.

A háztartásokra – és vállalkozásokra – jelenleg Magyarországon a szaldó elszámolás vonatkozik 50 kW-os teljesítményig. Ez azt jelenti, hogy ad-vesz mérőórát szerel fel a szolgáltató és a megtermelt, illetve elfogyasztott villamosenergia különbségét kell megfizetni. Megfelelő méret esetén a villanyszámla majdnem nulla forint, és egy kicsit nagyobb méretű kiserőmű esetén az áramszolgáltató még a biztosított többletenergiát is átveszi, kifizeti.

Előfordulhat persze, hogy egyáltalán nem akar szerződést kötni egy villamosenergia-szolgáltatóval. Volt már például, hogy az épület túl messze volt a távvezetéktől, és magasak a hálózati csatlakozás költségei. Ebben az esetben akár teljes önálló rendszert is üzembe helyezhet. Ez az úgynevezett “sziget üzemmód”.

Sziget üzemmód használata esetén a telepített napelemes rendszert fel kell szerelni energiatároló eszközökkel, hogy a napelemek által termelt és fel nem használt villamos energiát eltárolhassa.

Az átgondolt rendszerek használatával, például az elektromos fűtésre és a vízmelegítésre való áttéréssel szinte teljes egészében csökkentheti a rezsiköltségeket.

Ez egy értéknövelő beruházás

„Az újonnan épült ingatlanok már napelemes rendszerrel vannak felszerelve, és a modern családi házakra, amelyek nagy felújításon estek át, napelemeket telepítenek.”

Ismerős?

Ennek oka, hogy a napelemes rendszer telepítése nemcsak fontos lépés a környezettudatosság és a fenntartható fejlődés felé, hanem kiváló befektetés is, ráadásul jelentősen növeli az ingatlan értékét is.

Hazánkban egyébként az új építésű házaknál már rendelet írja elő a megújuló energia arányát.

A közel nulla energiaigényű követelményeknek megfelelő (röviden KNE) épületekre vonatkozó módosítások közül érdemes kiemelni a 25 % megújuló energia részarány teljesítésére vonatkozó változást.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.